Een verhoogde suikerspiegel is schadelijk voor veel organen zoals bloedvaten, zenuwen, nieren en ogen. Met de tips in dit artikel kun je diabetes type 2 behandelen door middel van leefstijlverandering. Je beperkt zodoende de risico's en verbetert de kwaliteit van leven.
Door een combinatie van verkeerde voeding, weinig beweging, slechte nachtrust en stress kan op de lange termijn diabetes type 2 ontstaan. Door verandering aan te brengen in deze leefstijlfactoren, kunnen we het ontstaan weer ongedaan maken. Het mooie is dat de meeste tips in dit artikel direct een positieve impact hebben op je suikerspiegel.
Wat levert het op:
- Meer energie en minder trek in zoetigheid;
- Bereik een gezond gewicht;
- Verlaag het cholesterol en de bloeddruk;
- Een stabiele suikerspiegel.
Het is mijn passie om jou te helpen met het bereiken en behouden van een leven zonder diabetes type 2. Ik hoop dat je met dit artikel een eerste stap kunt zetten naar een gezonder leven.
Nieuwe behandeling diabetes type 2
Dat diabetes type 2 goed te behandelen is door middel van leefstijl wordt steeds duidelijker. Onderstaande tips zijn gebaseerd op de meest recente inzichten uit de moderne geneeskunde.
Tip 1: behandelen diabetes type 2: aantal eetmomenten
Te vaak eten is één van de risico’s voor het ontwikkelen van diabetes type 2. Waarom is dat? Elke keer als we eten of drinken stijgt onze suikerspiegel. Die stijgt namelijk nadat de voedingsstoffen zijn verteerd in onze darmen. De verteerde voedingstoffen worden daarna opgenomen in de bloedbaan in de vorm van glucose. Dit zorgt vervolgens voor de hogere suikerspiegel. De glucose gaat tenslotte naar alle delen van het lichaam waar het als brandstof dient voor spieren en organen.
Wat heeft dit te maken met het aantal eetmomenten? Na een maaltijd duurt het 4 tot 6 uur totdat de suikerspiegel is gedaald tot het normale niveau. Zodoende is er tijd nodig tussen de maaltijden om dat te bereiken. Wat gebeurt er als je bijvoorbeeld tussen de maaltijden tussendoortjes eet? De bloedsuiker zal dan opnieuw stijgen terwijl het normale niveau nog niet was bereikt. Door al deze opvolgende eetmomenten is de suikerspiegel constant hoog. Dit kan op de lange termijn diabetes type 2 veroorzaken. Het verteringssysteem is dan uitgeput en kan de opeenstapeling van voedingsstoffen niet meer verwerken.

Mijn tip is daarom dat je tussendoortjes beter kunt laten staan. Het is slim om minder vaak te eten en let op met wat je drinkt. In frisdrank of sap zit veel suiker, waardoor de suikerspiegel omhoog schiet. Het is aan te raden twee tot drie maaltijden per dag te nuttigen.
Tip 2: meer bewegen
Te weinig lichaamsbeweging is één van de risico’s voor het ontwikkelen van diabetes type 2. Daarom mag in het behandelen van diabetes type 2 meer bewegen niet ontbreken. Een mens is gemaakt om veel te bewegen. Helaas is ons leven tegenwoordig van alle gemakken voorzien. We worden niet meer uitgedaagd om te bewegen. Ga maar eens na: neem jij overal de trap of kies je voor de lift of de roltrap? Werken doen we vooral zittend en de boodschappen laten we bezorgen. Dat is één van de redenen dat overgewicht en diabetes type 2 steeds meer voorkomt.
Meer bewegen betekent overigens niet dat je vier keer week naar de sportschool moet. Meer bewegen en vooral minder lang zitten is al grote winst. Mijn tip is om elke kans aan te grijpen om in beweging te komen. Zit niet langer dan een uur achter elkaar en ga elke dag fietsen of wandelen.
Als je meer beweegt, verbrandt je logischerwijs meer energie. Na beweging dient de energie in de spieren te worden aangevuld. Zodoende is het verstandig voor het eten te bewegen. De maaltijd wordt na beweging beter opgenomen waardoor de bloedsuikerspiegel minder hoog is. Bewegen op de nuchtere maag is de beste manier om vetreserves aan te spreken en af te vallen. Meer bewegen en minder vaak eten zijn de belangrijkste stappen voor het verlagen van een hoge suikerspiegel.

Tip 3: koolhydraten en suikers
Koolhydraten zijn belangrijk voor het functioneren van onze hersenen, spieren en organen. Ze mogen daarom niet ontbreken in jouw voedingspatroon. Mijn tip is om koolhydraten te kiezen die voordelen hebben voor jouw gezondheid zoals in groente, fruit en noten. Tegenwoordig eten wij meestal koolhydraten in de vorm van brood, pasta, rijst of aardappelen. Deze producten zijn rijk aan energie in de vorm van zetmeel.
Het rijke gehalte aan zetmeel zorgt voor een te hoge suikerspiegel. Vooral als deze voeding de basis is van elke maaltijd. Zo krijg je makkelijk te veel energie binnen. Je lichaam kan het overschot aan energie niet gebruiken. Hierdoor wordt het opgeslagen als vet waardoor je aankomt. Daarom is het verstandig om zetmeelrijke voeding zoals brood, pasta, rijst en aardappelen minder te eten.
Bij koolhydraten moet je ook denken aan suikers. Tegenwoordig komt veel van onze voeding uit fabrieken. Om voeding lekkerder te maken wordt er suiker aan toegevoegd. Natuurlijk weet je dat dit geldt voor snoep, koek en taart. Maar wist je dat het aan veel producten is toegevoegd? Lees maar eens een aantal etiketten van producten uit jouw keukenkastje. Je zult versteld staan dat het in de meest uiteenlopende producten voorkomt.
Deze suikers leveren geen toegevoegde waarde voor het onderhouden en opbouwen van het lichaam. Het zorgt voor een hoge suikerspiegel en wordt makkelijk omgezet tot vet. Het werkt verslavend, versnelt veroudering, veroorzaakt rimpels en verlaagt de weerstand. Kortom, de hoge suikerconsumptie samen met te veel en te vaak eten is een belangrijke oorzaak voor overgewicht en diabetes type 2.
Tip 4, behandelen diabetes type 2: vetten
Vetten leveren net als koolhydraten energie. Ook zijn vetten belangrijke bouwstenen voor onder andere cellen en hormonen. Bij vetten maken we onderscheid tussen dierlijk en plantaardig. Dierlijke vetten vinden we in vlees, zuivel, ei, vis, schaal- en schelpdieren. Plantaardige vetten zitten in noten, zaden, pitten, kokos, avocado, olijven en cacao.
Helaas heerst er onterecht een verkeerd beeld over vet. Mensen denken vaak dat je van vet aankomt. Uiteraard speelt hoeveelheid een rol. Van alles dat je teveel eet, kom je aan. Dit geldt zowel voor koolhydraten als vetten. Maar een aantal vetten is essentieel voor jouw gezondheid en draagt bij aan het verlagen van jouw suikerspiegel. Net als bij koolhydraten zijn er bij vetten verstandige en onverstandige keuzes.

Wat maakt het verschil tussen verstandige en onverstandige keuzes? Het heeft ermee te maken of de vetten in de voeding ontstekingen bevorderen of afremmen. Omega-3 vetten hebben de eigenschap ontstekingen af te remmen en omega-6 vetten bevorderen deze juist. Omdat ontstekingen aan de basis liggen van diabetes type 2, is het belangrijk hier rekening mee te houden.
Zodoende zijn omega-3 vetten een verstandige keuze. Ze komen voor in noten, zaden, pitten, vis en schaal- en schelpdieren. Het is aan te bevelen om het gebruik van omega-6 vetten te verminderen. Deze komen voor in zonnebloemolie, zuivel, margarine en vlees van vetgemeste dieren.
In deze video krijg je meer uitleg over het verlagen van je bloedsuiker door het eten van de juiste vetten. Vet is meestal niet de boosdoener van overgewicht en omega-3 helpt ons weer gezond te worden.
Tip 5: eiwitten
Eiwitten zijn bouwstoffen en zijn onder andere benodigd voor de aanmaak van spieren, organen en hormonen. Er is onderscheid tussen dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke bronnen zijn vlees, zuivel, ei, vis, schaal- en schelpdieren. Plantaardige bronnen zijn noten, zaden, pitten en paddenstoelen.
Vlees wordt op grote schaal geproduceerd. Het vee wordt snel vetgemest met krachtvoer, mais en soja. Dit is niet de natuurlijke voeding voor deze dieren. Het type voer bepaalt de samenstelling van het vlees dat je vervolgens eet. Zo bevat vlees van een vetgemeste koe veel meer omega-6 vetten. Zoals besproken bij tip 4, is het eten van deze vetten onverstandig. Zo krijg je ongemerkt te veel ontstekingsbevorderende vetten binnen. Ik wil je niet weerhouden om af en toe vlees te eten. Ik raad daarom aan om voor biologisch vlees te kiezen. Deze dieren hebben een goed leven gehad in de vrije natuur en het vlees is daardoor een betere keuze.
Wat verder geldt voor dierlijke eiwitbronnen is dat deze bijdragen aan de verzuring van het lichaam. Ons lichaam heeft een constante zuurtegraad. Als we teveel dierlijke eiwitten eten, verstoren we deze balans wat de kans op ziekte verhoogt. Het is daarom verstandig niet dagelijks vlees of vis te eten. Ook is het van belang dierlijke eiwitten te combineren met groente en fruit. Groente en fruit werken namelijk ontzurend. In plaats van vlees of vis kun je vaker kiezen voor plantaardige varianten zoals
noten, zaden, pitten of paddenstoelen.
Tip 6: vitaminen, mineralen en kruiden
Vitaminen en mineralen zijn essentieel voor het in stand houden van onze gezondheid. Een gebrek aan bepaalde vitaminen of mineralen kan op de lange termijn ziekte veroorzaken. Allerlei processen kunnen uit balans raken die hiervan afhankelijk zijn. Deze stoffen zijn ook betrokken bij het verlagen van jouw suikerspiegel. Zodoende is het belangrijk deze voldoende binnen te krijgen.
Je kunt helaas over het algemeen de vitaminen en mineralen onvoldoende uit onze voeding halen. Een van de redenen is dat de kwaliteit van onze voeding achter uit is gegaan. Dit komt door intensieve landbouw, het gebruik van gifstoffen en een te arme voedingsbodem. Ook verbruiken we meer vitaminen en mineralen vanwege stress, suiker-, alcohol-, en medicatiegebruik. Daarom is het verstandig een aantal vitaminen en mineralen in de vorm van een supplement te nemen.
Allereerst adviseer ik multi vitamine te gebruiken. Daarnaast dragen vitamine C, magnesium en vitamine D specifiek bij aan het verlagen van jouw bloedsuikerspiegel. Vitamine D maken we met name aan als we in de zon zitten. Daarom is het in Nederland een must om in de herfst en de winter een supplement te gebruiken. Verder raad ik het gebruik van visolie aan. Zoals besproken bij vetten hebben omega-3 vetten veel voordelen voor je gezondheid. Het remt ontstekingen en draagt zodoende bij aan het verlagen van een hoge suikerspiegel en zodoende aan het herstel van diabetes type 2.
Kruiden
Verder wil ik het gebruik van kruiden en specerijen benadrukken. Deze hebben net als vitaminen en mineralen een positief effect op het verlagen van een hoge suikerspiegel. Voor het behandelen van diabetes type 2 zijn met name kurkuma, kaneel, fenegriek, zwarte komijn en saffraan aan te raden. Ook is het verstandig vaker gember, knoflook en ui aan gerechten toe te voegen. Verder raad ik aan verse kruiden in huis te halen. In vrijwel iedere supermarkt kun je planten vinden van bijvoorbeeld rozemarijn, tijm,
basilicum, koriander, peterselie of munt.
Tip 7, behandelen diabetes type 2: alcohol en tabak
Relatief kort geleden was roken nog maatschappelijk geaccepteerd. Gelukkig is hierin verandering gekomen. De kans op het krijgen van diabetes type 2 is als roker ongeveer twee keer zo groot. Als je al diabetes type 2 hebt, is de kans op een heftiger verloop en het krijgen van hart- en vaatziekten veel groter. Roken tast onder andere de bloedvaten aan. De constant te hoge suikerspiegel bij diabetes tast ook de bloedvaten aan. Zodoende is roken in combinatie met diabetes extra schadelijk. In zijn algemeenheid is roken één van de meest onverstandige keuzes voor je gezondheid.
Het drinken van alcohol is in tegenstelling tot roken in ons land maatschappelijk geaccepteerd. Het is sterk verweven met onze cultuur en drank is overal makkelijk verkrijgbaar. Helaas valt qua gezondheid vrijwel niks goeds te zeggen over alcoholconsumptie. Het draagt in belangrijke mate bij aan het veroorzaken van ziektes. Het drinken van alcohol heeft directe impact op je suikerspiegel. Dit komt door de hoeveelheid suiker en omdat alcohol relatief veel calorieën bevat. Zodoende wordt de hoeveelheid aan energie makkelijk opgeslagen als vet. Hierdoor ontstaat of verergert het overgewicht wat nadelige
gevolgen heeft voor een te hoge suikerspiegel.

Tip 9: stress reduceren
Als er sprake is van stress, is er snel energie nodig. Deze energie wordt door middel van verschillende strategieën in het lichaam vrijgemaakt. Één daarvan is energie terugwinnen uit de ontlasting en de urine. Een tweede strategie is het produceren van energie door de lever. Dit alles gebeurt onder invloed van de stresshormonen adrenaline en cortisol. De vrijgekomen energie wordt afgegeven aan de bloedbaan wat zorgt voor een hogere bloedsuikerspiegel. Stel je nu eens voor wat chronische stress doet voor de bloedsuikerspiegel. De constante aanwezigheid van de stresshormonen zorgen constant voor een hogere bloedsuikerspiegel.
Het verminderen van stress is een vak apart waar boeken over vol geschreven zijn. Zoek desnoods hulp als je merkt dat chronische stress in jouw leven centraal staat. Onderstaand volgen enkele tips:
- Zorg voor meer ontspanning. Enkele mogelijkheden zijn bijvoorbeeld het doen van ademhalingsoefeningen, wandelen, mindfulness of yoga;
- Doe vooral de dingen in je leven waar je energie van krijgt en blij van wordt;
Tip 9: meet je bloedsuikerspiegel
"Meten is weten!" In het implementeren van alle tips, raad ik aan de suikerspiegel regelmatig te meten. Je krijgt hierdoor inzicht in het effect van diverse gezondheidsbevorderende keuzes, wat bovenal zorgt voor voldoening en motivatie. Je kunt ook de impact meten een suikerrijke maaltijd als je dit vergelijkt met bloedsuikerwaardes op gezondere momenten. Een glucosemeter is online makkelijk en slechts voor enkele tientjes verkrijgbaar.
Tot slot
Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel waardevolle en bruikbare kennis opgedaan voor het behandelen van diabetes type 2. Wellicht is bepaalde informatie overweldigend of zie je er tegenop dergelijke stappen te zetten. Dat is niet erg en heel normaal. Verandering van gedrag stuit op weerstand. Echter, men zegt ook 'verandering van spijs doet eten'. De kleinste verandering maakt het grootste verschil. Stap voor stap naar het verlagen van een hoge suikerspiegel.