• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Ouderdomssuiker: Wat zijn de symptomen en hoe kun je het voorkomen?
Vincent van der Heiden

Ouderdomssuiker(ziekte), ook wel bekend als diabetes type 2, is een chronische ziekte die steeds vaker voorkomt onder ouderen. Het kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten en nierfalen. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over ouderdomssuiker.

Wat is ouderdomssuiker?

Ouderdomssuiker, ook wel bekend als type 2 diabetes, is een aandoening waarbij het lichaam onvoldoende insuline produceert of ongevoelig wordt voor insuline. Insuline is een hormoon dat geproduceerd wordt in de alvleesklier. Insuline helpt het lichaam om glucose uit het bloed te halen en het te gebruiken als energie. Bij ouderdomssuiker blijft er te veel glucose in het bloed zitten, wat kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen en complicaties zoals schade aan het hart, bloedvaten, nieren en zenuwen.

Ouderdomssuiker symptomen

De symptomen van ouderdomssuiker kunnen variëren, maar vaak zijn ze mild in het beginstadium. Symptomen zijn onder andere:

  • Veel dorst en veel plassen
  • Vermoeidheid
  • Wazig zien
  • Gewichtsverlies
  • Infecties die vaak terugkeren
  • Slechte wondgenezing

Sommige mensen hebben echter geen symptomen, waardoor het belangrijk is om regelmatig bloedonderzoek te doen.

Dieet bij ouderdomssuiker

Een gezond dieet is een belangrijk onderdeel van de behandeling van ouderdomssuiker. Het is belangrijk om te focussen op gezonde koolhydraten, groenten, fruit, voldoende eiwitten en gezonde vetten. Het beperken van suikerhoudende dranken en voedingsmiddelen met veel koolhydraten kan helpen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Het is belangrijk om voor voedingsmiddelen te kiezen met een lage glycemische index. Dit zijn voedingsmiddelen die de bloedsuikerspiegel niet snel doen stijgen, zoals eiwitten, vetten, groenten en fruit. Het is ook belangrijk om niet te vaak te eten en alcoholgebruik te beperken.

ouderdomssuikerziekte dieet

In het gratis online programma 'All you can Eat' vind je alles wat je nodig hebt om door middel van de juiste voeding, je bloedsuiker op pijl te houden. Het programma is inclusief gratis recepten en weekmenu's. 

Hoe hoog mag de bloedsuikerspiegel zijn?

De gemiddelde bloedsuikerspiegel kan worden gemeten door middel van het meten van het HbA1c-niveau. Een HbA1c-niveau van 6,5% of hoger wordt beschouwd als ouderdomssuiker. Een gezonde gemiddelde bloedsuikerspiegel is lager dan 5,7%.

De nuchtere bloedsuikerspiegel mag niet hoger zijn dan 7 mmol/l. Als de bloedsuikerspiegel regelmatig boven de 7 mmol/l uitkomt, kan dit leiden tot complicaties op lange termijn, zoals oogproblemen, zenuwschade en hart- en vaatziekten.

Ouderdomssuiker voorkomen en genezen

Ouderdomssuiker kan worden genezen met de juiste behandeling en levensstijlveranderingen De behandeling van ouderdomssuiker omvat vaak aanpassingen in het voedingspatroon, meer lichaamsbeweging en stressreductie. Medicatie kan helpen om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Soms is insuline nodig zijn om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Het is echter verstandiger om structureel de leefstijl aan te passen. Dan hoeft er op termijn mogelijk geen medicatie meer gebruikt te worden. Dit gaat altijd in overleg met de diabetesverpleegkundige of medisch specialist.

Ouderdomssuiker erfelijk

Ouderdomssuiker kan erfelijk zijn, maar de levensstijl is belangrijkste factor bij het ontwikkelen van de aandoening. Het is niet zo dat iedereen met een erfelijke aanleg ook daadwerkelijk ouderdomssuiker ontwikkelt. Als ouderdomssuiker in de familie voorkomt, is het belangrijk om extra alert te zijn op de symptomen en regelmatig bloedonderzoek te doen.

Ouderdomssuiker leeftijd

Ouderdomssuiker komt vooral voor bij mensen van middelbare leeftijd en ouder. Hoewel het vaker voorkomt bij ouderen, kan het ook op jongere leeftijd voorkomen. Mensen met overgewicht, een ongezonde levensstijl en een familiegeschiedenis van diabetes lopen meer risico op het ontwikkelen van ouderdomssuiker.

Ouderdomssuiker medicijnen

Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar voor de behandeling van ouderdomssuiker, waaronder metformine, sulfonylureumderivaten en insuline. De behandeling is afhankelijk van de ernst van de diabetes en kan verschillen per persoon. Door het structureel aanpassen van de leefstijl kan het zijn dat er op termijn helemaal geen medicatie meer nodig is.

Ouderdomssuiker type 1

Ouderdomssuiker wordt vaak verward met diabetes type 1, maar dit zijn twee verschillende aandoeningen. Diabetes type 1 treedt op wanneer het lichaam geen insuline meer produceert. Bij ouderdomssuiker produceert het lichaam nog wel insuline. Bij diabetes type 2 is met name de ongevoeligheid voor insuline het probleem.

Ouderdomssuiker type 2

Ouderdomssuiker type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes. Bij deze vorm van diabetes reageert het lichaam niet meer goed op insuline, waardoor de bloedsuikerspiegel te hoog wordt. Ouderdomssuiker type 2 kan worden voorkomen of vertraagd door aanpassingen in de levensstijl, waaronder gezond eten, regelmatig bewegen en niet roken.

Tot slot

Ouderdomssuikerziekte is een aandoening waarbij het lichaam onvoldoende insuline aanmaakt of resistent wordt tegen insuline, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Het voedingspatroon speelt een belangrijke rol in de behandeling van diabetes type 2, samen met regelmatige lichaamsbeweging en stressreductie. Het verminderen van risicofactoren door middel van een gezonde levensstijlkeuzes kan helpen om het risico op het ontwikkelen van ouderdomssuiker te verminderen. Het is belangrijk om regelmatig de bloedsuikerspiegel te controleren en medische hulp te zoeken als er sprake is van de symptomen veel dorst en veel plassen, vermoeidheid en wazig zien.