Diabetes type 2 is een ernstige aandoening die veel voorkomt bij mensen van middelbare leeftijd en ouder. Diabetes type 2 ontstaat wanneer het lichaam niet meer goed in staat is om insuline te produceren of te gebruiken. Het kan leiden tot een hele reeks gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, nieraandoeningen en zelfs blindheid.
Het wordt vaak veroorzaakt door een combinatie van factoren zoals ongezonde voeding, een gebrek aan lichaamsbeweging en overgewicht. Maar wist je dat diabetes type 2 vaak begint als een voorstadium met subtiele symptomen? In dit artikel zullen we de symptomen van het voorstadium van diabetes type 2 bespreken.
Wat is het voorstadium van diabetes type 2?
Het voorstadium van diabetes type 2 wordt ook wel prediabetes genoemd. Dit is een aandoening waarbij de bloedsuikerspiegel hoger is dan normaal, maar nog niet hoog genoeg om als diabetes te worden gediagnosticeerd. Mensen met prediabetes lopen echter wel een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 en andere gezondheidsproblemen.
Symptomen van prediabetes
Een van de meest voorkomende symptomen van prediabetes is vermoeidheid. Dit komt doordat de cellen in het lichaam niet genoeg glucose krijgen om goed te kunnen functioneren. Ook kunnen mensen met prediabetes last hebben van dorst en frequent urineren. Dit komt doordat het lichaam probeert om overtollige glucose kwijt te raken via de urine.
Andere symptomen van prediabetes zijn wazig zien en gevoelloosheid of tintelingen in de handen en voeten. Dit komt doordat de hoge bloedsuikerspiegel schade kan veroorzaken aan de zenuwen en bloedvaten in het lichaam. Hierdoor kan de bloedtoevoer naar de handen en voeten worden belemmerd, wat kan leiden tot gevoelloosheid en tintelingen.
Hoewel deze symptomen kunnen wijzen op prediabetes, is het belangrijk om te benadrukken dat niet iedereen met prediabetes symptomen heeft. Veel mensen met prediabetes hebben bijvoorbeeld helemaal geen klachten. Daarom is het belangrijk om de bloedsuikerspiegel te laten meten als u risico loopt op diabetes type 2.
Insuline
Niet alleen de hoogte van de bloedsuikerspiegel is van belang. Vaak is bij prediabetes het bloedsuikergehalte nog normaal. Voordat er sprake is van diabetes type 2 is er meestal een langere periode waarin er een verminderde gevoeligheid is ontstaan voor insuline. Dit heet insulineresistentie wat het centrale probleem is van het voorstadium van diabetes type 2.
Insuline is een hormoon dat wordt geproduceerd door de alvleesklier en dat helpt om de bloedsuikerspiegel te reguleren door de opname van glucose in de cellen te bevorderen. Door diverse leefstijlfactoren kunnen onze cellen ongevoeliger worden voor insuline. Als reactie wordt er door het lichaam meer insuline geproduceerd waardoor het gehalte in het bloed hoger is. Dit noemen we een hyperinsulinemie.
Een hyperinsulinemie kan bijdragen aan overgewicht, wat ook een risicofactor is voor prediabetes. Insuline kan de opslag van vet bevorderen, vooral in de buikstreek, wat kan leiden tot een hogere body mass index (BMI) en meer lichaamsvet.
Symptomen voorstadium diabetes type 2 herkennen
Met betrekking tot de ongevoeligheid voor insuline, oftewel insulineresistentie, zijn er een aantal duidelijke symptomen. Als je één of meerdere van deze symptomen hebt, is er mogelijk een verhoogde kans op het krijgen van diabetes type 2:
- Skin tags: dit zijn kleine, zachte huidgezwelletjes die op de huid voorkomen en die eruit zien als kleine, losse bultjes of flapjes. Ze zijn meestal onschuldig en veroorzaken zelden pijn of ongemak. Ze ontstaan omdat de huid te allen tijde gevoelig blijft voor insuline en insuline samen met andere hormonen werkt als een groeifactor;

- Onverzadigbaar en trek in zoetigheid met name na de maaltijd: als je minder snel verzadigd bent en na de maaltijd behoefte hebt aan zoet, is dit een aanwijzing dat insuline niet goed functioneert. Insuline werkt namelijk ook als signaal naar het brein met betrekking tot verzadiging;
- Moeheid na de maaltijd: als er veel insuline in het bloed zit, kan dit ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel hoge pieken en dalen geeft. Dit ervaren we als moeheid.
Voorstadium diabetes type 2 meten
Naast het herkennen van de symptomen van een voorstadium van diabetes type 2, is het mogelijk de insulineresistentie te meten.
HOMA-ir test
De HOMA-IR (Homeostatic Model Assessment of Insulin Resistance) is een laboratoriumtest die wordt gebruikt om insulineresistentie bij mensen te meten. Het is een eenvoudige test die wordt uitgevoerd op een bloedmonster dat op een nuchtere maag wordt afgenomen.
Bij deze test wordt de nuchtere glucose- en insulinespiegel gemeten en vervolgens wordt de HOMA-IR score berekend. Deze score is een maat voor de mate van insulineresistentie in het lichaam. Een hogere HOMA-IR score duidt op een hogere mate van insulineresistentie en dus een verminderde gevoeligheid van de cellen voor insuline.
De formule voor het berekenen van de HOMA-IR score is als volgt:
HOMA-IR = (nuchtere insuline (µU/ml) x nuchtere glucose (mmol/L)) / 22,5
Een HOMA-IR score van minder dan 1,0 wordt over het algemeen beschouwd als normaal, terwijl een score van 1,0-2,4 aangeeft dat er sprake is van insulineresistentie en een score van meer dan 2,4 duidt op ernstige insulineresistentie.
De HOMA-IR meting is een handige tool om insulineresistentie en dus een mogelijk voorstadium van diabetes type 2 te detecteren.
Risicofactoren voor prediabetes
De risicofactoren voor prediabetes zijn onder andere overgewicht, een gebrek aan lichaamsbeweging, een ongezond voedingspatroon en een familiegeschiedenis van diabetes type 2. Mensen van 45 jaar en ouder en vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad, hebben een verhoogd risico op prediabetes.
Diabetes type 2 voorkomen
Het is belangrijk om te weten dat prediabetes een voorstadium van diabetes type 2 is. Het heeft vaak geen duidelijke symptomen, maar het kan leiden tot diabetes type 2 als het niet op tijd wordt behandeld. Het is dus essentieel om regelmatig de bloedsuikerspiegel en eventueel de HOMO-ir te laten meten en de risicofactoren te beheersen om de ontwikkeling van diabetes type 2 te voorkomen.
Diabetes type 2 wordt voornamelijk veroorzaakt door omgevingsfactoren zoals voeding, beweging en stress. Zodoende kunnen we diabetes in een voorstadium voorkomen door de leefstijl aan te passen. Hierdoor voorkom je verdere schade die diabetes tot gevolg heeft en hoef je mogelijk geen medicatie te gebruiken.
In het gratis online programma 'de Diabetes Doorbraak' krijg je alle handvatten die je nodig hebt voor het effectief verlagen van je suikerspiegel door middel van leefstijl.